December 1.

Karácsonyi készülődés minden napjára megpróbálok hozzni egy cikket.

A Balea adventi kalendárium első ablaka alatt egy 50 ml krémes tusfürdő volt számomra nagyon kellemes téli illatban.

Ezen a napon összeírom a részletes listát, hogy mi is lesz a részletes menü karácsonykor. Amiket lehet, előre beszerzek. Nekem az a szokásom, hogy ahogy írom a listát mellé írom a hozzávalók listáját is.

Itt van például egy menüsor tőlünk és a hozzávalók listája is. Ha valakit érdekel valaminek a receptje az írjon kommentet és leírhatom a receptet:

Előétel:          Lazacos kaviáros pirítós

Leves:           Borleves tejszínhabbal és pirított mandulával

Főétel:           Wellington szűzérme

                    Kijevi csirkemell

                    Töltött gombafejek

                    Töltött aszaltszilva

                    Sült pisztráng

Köretek:       Puliszka

                    Rizs

Saláták:        Savanyúság, házi

                    Kukoricasaláta

Italok:          Pezsgő

                   Ásványvíz

                   Gyömbér

Édesség:      Gyümölcskenyér

                   Muffin

                   Habcsók

                   Mákos guba

Hozzávalók:

-         Füstölt Lazac

-         Kaviár

-         Kenyér

-         Vörösbor

-         Habtejszín

-         Forraltbor fűszerkeverék

-         Szeletelt mandula

-         Sertés szűz

-         Leveles tészta

-         Bacon szalonna (több csomag)

-         Gomba

-         Csirke

-         Vaj

-         Fokhagyma

-         Zöldfűszernövények (lehetőleg friss cserepes)

-         Pisztráng (a Lidl-be lehet kapni egészet néha)

-         Camping tömlős sajt

-         Fokhagyma

-         Aszalt szilva

-         Egész mandula

-         Kukorica liszt

-         Rizs

-         Sárgarépa

-         Zöldborsó

-         Konzerv kukorica (lehetőleg Bonduelle)

-         Póréhagyma

-         Tejföl

-         Majonéz

-         Mustár

-         Citrom

-         Fehér bors

-         Pezsgő

-         Ásványvíz

-         Gyömbér

-         Aszalt gyümölcskeverék

-         Étcsokoládé

-         joghurt

-         étolaj

-         liszt

-         cukor

-         friss gyümölcs

-         Mák

-         kifli (semmiképp nem az utolsó pillanatra hagyni, mert kell, hogy kicsit szikkadjon.)

Amiket lehet, előkészítek előre. Például a fűszervajat a kijevi csirkemellhez be lehet előre keverni és a fagyasztóban eláll karácsonyig bőven. A nehéz holmikat előre beszerzem, hogy lehetőleg ne a nagy káoszban próbáljam kapkodva beszerezni. A listát kirakom a hűtőre és az utolsó pár napra csak azokat hagyom, amiket feltétlen frissen kell beszerezni.

Díszítéshez szoktam csinálni mézeskalácsot is. Azt is előre elkészítem. Aprólékosan mindent megtervezek, mivel hétköznap dolgozom, és csak hétvégén van ilyesmire időm.

A bevásárló listám mindenre kiterjed és van ami egyébként is megvan a háztartásomban, de szenteste előtt egy héttel mindig végig nézem, hogy mit kell még beszerezni és írok egy szűk listát amit nem írtam meg. Amihez már minden elővan készítve azt ki szoktam a menün is pipálni.

Az utolsó napra csak a frissen elkészítendő dolgok maradnak, mert én még 24-én is dolgozom és fát is kell díszíteni.

Tehát elfoglalt háziasszonyoknak azt tanácsolom, hogy elkerüljék a kapkodást és a idegeskedést, hogy mindent tervezzenek meg. A gyerekekre is rá lehet bízni dolgokat attól függően, hogy hány évesek.

Ajánló
Kommentek
  1. Én